Починаючи з літа 2014 року, під час розкопок на Шар-горі біля села Приліпка, зміст наших експедицій певною мірою змінився: окрім наукової та дослідницької складової ми почали розглядати експедиційний хаб як місце для реабілітації учасників бойових дій, які вже були серед наших друзів на той момент.

Вже безпосередньо у 2015-2016 рр., коли працювала експедиція на Манжеліївському городищі, цей напрямок став чи не головним у нашій діяльності. На той час у складі експедиції були добровольці, які у найтяжчі 2014-2015 рр. АТО стояли на захисті держави. Це Євген Пономаренко, Віталій Лямкін, Анатолій Ханко, Андрій Кошман, а також ті, хто став до лав ЗСУ чи ДФТГ у 2022-му, зокрема – Олександр Сидоренко, Вʼячеслав Шерстюк.

У 2017 році розпочинається тісне співробітництво з НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, спільно з якою кілька наступних років здійснюються розкопки у зонах будівництва автодоріг. У 2017 р. на дослідженнях поблизу с. Покровська Багачка до наших експедицій долучаються ветерани АТО Олексій Крютченко, Анатолій Павлюк, а також Олександр Кравченко та Роман Луговий, які стали до лав ЗСУ під час повномасштабної агресії.

У 2019 році це співробітництво продовжилося памʼятними багатьом учасникам дослідженнями на смузі автодороги Полтава-Чутове. До стану експедиції приєдналася ціла патріотична когорта «свободівців», як досвідчених ветеранів, так і молодь. Долучення до розкопок потужної націоналістичної спільноти виглядала символічною, адже дослідження супроводжувалися розкопками майданів (курганів – селітроварних об’єктів). Разом із ветеранами-«атовцями», Юліаном Матвійчуком та Тарасом Синягівським, вперше в археологічних дослідженнях взяли «соколята»: Георгій Сьомін, Роман Федів та Андрій Родіонов, які з 2022 року стали до війська пліч-о-пліч зі своїми старшими побратимами. Також у складі експедиції розпочав свою роботу Данила Діденко, на той час вже ветеран АТО.

2020-й став роком з найбільшою кількістю ветеранів та майбутніх військовослужбовців у складі експедиції. Окрім кількох вищеназваних осіб до цієї експедиції долучилися ветерани Олексій Златогорський, Ігор Шевченко, Володимир Іваницький, Євген Захарченко. Згодом у Збройних силах опинилися Віталій Вдовиченко, Володимир Чорнобривець, Юрій Ревера та Олександр Ілюха.

Ще раніше, у 2000-х – на початку 2010-х, як співробітники нашого Центру, в різноманітних експедиціях на теренах області брали участь Андрій Тимощук та Євген Калашник, які після повномасштабного вторгнення теж стали до лав Збройних сил України.

На жаль, з початку 2024 року з нами немає вже Андрія… На полі бою в 2023-му загинули Юліан Матвійчук та Роман Федів… У 2024 році після тривалої боротьби з невиліковною хворобою пішов у засвіти Олексій Крютченко…

У 2021 році наш Центр, користуючись досвідом співпраці з ветеранами, виграв грант від УКФ на організацію архео-хабу із залученням ветеранів АТО, які б на археологічних розкопках, екскурсіях та поміж своїми бойовими побратимами, проходили «науково-практичну» реабілітацію. На жаль, черед ряд обставин фінансування проєкту було відкладено на наступний, 2022 рік, у якому проведення такого заходу вже не могло відбутися через зрозумілі обставини.

Після Перемоги ми відновимо цей наш курс, де будемо раді побачити усіх Вас, а також де зможемо згадати і віддати шану тим, кого вже не буде з нами…

P.S. Ми зумисне не будемо розголошувати ні місця служби наших побратимів і колег, ні дат мобілізацій, ні інших деталей. Просто знайте що ми вас усіх любимо і пам’ятаємо.
Якщо раптом кого забув (хоча я старався нікого не пропустити) – нагадайте, виправлюся. Хоча сюди я не включав невеликі розкопки та розвідки, адже тоді б цей список став би безкінечним.

З повагою, ваш В’ячеслав Шерстюк.