«Не минуло й пів року», як ми вже підсумовуємо результати двох останніх конкурсів.

А якщо без жартів, переступивши межу в 1,5 тисячі підписників, наш Центр вирішив ставити складніші конкурси, ніж раніше, й більш спрямовані на людей, що цікавляться археологією. Адже аудиторії стало більше, й краєзнавців стало більше!

Отже, передостанній конкурс оголосили ще 20-го серпня! https://cutt.ly/Jj009mh Напередодні осінньо-зимового сезону ми дуже старалися, щоби ви надовго залишили у пам’яті, яка фантастична Полтавщина з висоти пташиного польоту! Шукали наймальовничіші місцини, обирали визначні пам’ятки археології, й виклали 7 світлин-панорам в одному дописі. Задача в цьому конкурсі була вгадати, як називаються ці населені пункти чи пам’ятки, які були на них зображені.

То ж результатом конкурсу стала відповідь ще юного, але як показала практика, активного підписника нашої сторінки, учня Козельщинського ліцею – @Zak Zinenko! Захар відповів на питання відносно Шар-Гори біля села Приліпка! Захар, вітаємо тебе з перемогою!

Що ж стосується останнього конкурсу, який у грудні влаштував #археоМиколай, на жаль, з трьох питань на тему археології, читачі виявилися переможцями лише у запитанні щодо древніх ковзанів, які наші предки доби бронзи виготовляли собі з кісток тварин. Наші вітання @Oksana Ivakhnenko https://cutt.ly/4j2AaVk

Щодо інших питань про найпопулярнішу народну назву курганів на Полтавщині, а також щодо дати найдревніших археологічних розкопок на Полтавщині, правильної відповіді не було, хоч спроби зараховані)

Вітаємо переможців! Призом для вас стануть наші видання: впевнені, Захару «до смаку» прийдеться наша книга про найдавніші археологічні пам’ятки по Пслу https://www.codpa.org.ua/kurgani-nizhnogo-pripsillya978… (зокрема де багато опису досліджень й на Козельщинській землі), а Оксані презейнтуймо ряд видань з історії та досліджень Полтави (раптом що – книги можна підібрати за інтересами).

Й наостанок хотілося б закликати всіх, хто дотичний до археології та історії полтавського краю, долучатися надалі до архео-конкурсів. Відтак ви долучаєтеся до доброї справи популяризації культурної спадщини, й не будете схожими на інертну сплячу кам’яну бабу ?

П.С. А @В’ячеслав Шерстюк тепер зобов’язується написати пости про ті два питання, які так й лишилися загадкою)